Vulkanismi eli tuliperäinentoiminta on ilmiö, jossa maansisäinen kuumuus purkautuu sulana kiviaineksena eli magmana. Maan pinnalle joutunutta magmaa kutsutaan laavaksi.
Tulivuoret:
Tulivuoret voidann jakaa kahteen eri päätyyppiin, kerros- ja kilpitulivuoriin.
Kerrostulivuoret ovat kartion muotoisia ja rinteiltään jyrkkiä. Ne ovat muodostuneet laavan ja vulkaanisen tuhkan päällekkäistyneistä kerroksista. Kerrostulivuorten laava on enimmäkseen piitä (Si) joten se on hapanta ja hidasliikkeistä.
Kilpitulivuoret muodostuvat basalttisesta emöksisestä laavasta, joka virtaa nopeasti eikä jähmety korkeiksi kerroksiksi niin kuin kerrostulivuoret.
Tulivuorten rinteillä voi tapahtua joskus polttavia kaasupurkauksia, joista muodostuu pyroklastisia pilviä. Pyroklastinen pilvi on tuhkasta painava ja etenee siksi maanpintaa pitkin. Pilven nopeus voi olla jopa 600 km/h, ja se polttaa sekä hautaa aleenn kaiken eteen osuvan.

Kolumbiassa on tulivuoria mutta ehkä suurin niistä on Nevada del Ruiz. Se sijaitsee Kolumbian Andeilla ja on noin 5400 metriä korkea. Vuori on tunnettu purkautumisestaan vuonna 1985, jolloin se tuhosi Armeron kaupungin. Sama kaupunki on tuhoutunut myös vuosina 1595 ja 1845 Nevado del Ruizin purkauksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti